Het verschil tussen jazz en blues

Zowel jazz als blues zijn muziekgenres met een rijke geschiedenis, en ze hebben heel lang een belangrijk deel uitgemaakt van de muziekindustrie. Zelfs tegenwoordig zijn blues en jazz erg populair, hoewel ze natuurlijk een compleet andere vorm hebben aangenomen dan pakweg 70 jaar geleden.

Voor je je verder kunt verdiepen in deze muziekgenres, is het misschien geen slecht idee om te weten wat nu eigenlijk precies de belangrijkste verschillen zijn. Hieronder lees je daar meer over!

3 belangrijke verschillen tussen jazz en blues

1. Blues is vocaal, jazz instrumentaal

Blues is vocaal jazz instrumentaal - Het verschil tussen jazz en blues

Een van de grootste verschillen tussen beide genres is dat blues meer vocale of stemelementen zou hebben, en dat heeft vooral te maken met de origine van dit genre. Bij jazz is de bezetting doorgaans instrumentaal: denk maar aan trombone, saxofoon, piano, enzovoort.

Blues is een stuk ouder dan jazz en diens vocale basis is te danken aan het feit dat dit genre uitgevonden ingezonden werd door Afrikaanse slaven die hun verdriet en zorgen verwerkten door te zingen op eenvoudige instrumentale begeleiding.

2. Blues volgt een vast schema, jazz niet altijd

Blues volgt een vast schema jazz niet altijd - Het verschil tussen jazz en blues

Daarbij is blues over het algemeen wat meer gestructureerd dan jazz, waardoor de melodie en begeleiding voor de meeste mensen erg herkenbaar zijn. Ook dit heeft vooral te maken met de geschiedenis van dit genre.

Bij jazz zijn de akkoorden en progressies over het algemeen complexer, en vaak is er zelfs geen vaste structuur. Dit geeft jazz vaak een chaotische, maar toch aangename indruk en feel. Iets waar veel muziekfanaten zeker van houden!

3. Jazz is complexer, blues meestal eenvoudiger

Jazz is complexer blues meestal eenvoudiger - Het verschil tussen jazz en blues

Dit alles brengt met zich mee dat jazz een stuk complexer is dan blues, waardoor het vaak ook minder toegankelijk is voor een brede doelgroep. Eigenlijk moet je al een échte muzikant zijn, met ervaring in de jazz-wereld, om jazz muziek te begrijpen en te ontleden.

Blues daarentegen voelt veel natuurlijker en eenvoudiger aan. Het is een ruwe vorm van jazz, die vooral emotioneel getint is en daardoor ook erg populair was en is.

De gelijkenis tussen jazz en blues is ook belangrijk!

Jazz en blues zijn muziekgenres die, ondanks hun verschillen, toch eenzelfde oorsprong hebben. Zo zijn beide stijlen afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten, namelijk Orleans en Missisipi. Ondanks hun grote verschillen zijn er dus toch ook een aantal belangrijke overeenkomstigheden tussen deze twee wereldbekende, populaire muziekgenres!