3 tips voor een goede voorbereiding voor je eerste muziekoptreden!

3 tips voor een goede voorbereiding voor je eerste muziekoptreden - 3 tips voor een goede voorbereiding voor je eerste muziekoptreden!

Spannend: je geeft je allereerste muziekoptreden – maar daar komt natuurlijk ongelofelijk veel bij kijken! Zeker als je wilt dat jij je goed voelt bij je optreden en de bezoekers en luisteraars er ten volle van genieten, is het essentieel dat je goed voorbereid bent.

Wat kan je nu zoal doen om niets aan het toeval over te laten? En waar moet je op letten als je een eerste muziekoptreden geeft? Vragen die hieronder een duidelijk antwoord krijgen!

De beste tips als voorbereiding op je muziekoptreden

1. Maak een duidelijke checklist

Maak een duidelijke checklist - 3 tips voor een goede voorbereiding voor je eerste muziekoptreden!

Succes op het podium begint met rust in het hoofd, en daar kan een checklist zeker bij helpen. Van het aantal liedjes dat je moet spelen tot de benodigdheden die je gebruikt voor je elektrische gitaren, er zijn meer dan genoeg dingen die je op een checklist kunt zetten. Zo ervaar je meer rust in je hoofd, en kun je je dus ook veel beter concentreren op de essentie: plezier maken!

2. Wees te vroeg!

Wees te vroeg - 3 tips voor een goede voorbereiding voor je eerste muziekoptreden!

Bij je eerste optreden onderschat je misschien hoeveel tijd er eigenlijk voor nodig is om de hele installatie van je elektrische muziekapparatuur op te zetten, je mentaal voor te bereiden en met eventuele problemen af te rekenen. Zorg er daarom altijd voor dat je ruim op tijd bent.

Het pakken van extra spullen, file op de weg en nog veel meer zaken kunnen zoveel tijd opslokken, dat je beter een halfuur of langer extra neemt. Zo blijf je gemakkelijker kalm in het heetst van de strijd, en dat is essentieel als je goed wilt presteren én genieten!

3. Neem extra onderdelen mee

Neem extra onderdelen mee - 3 tips voor een goede voorbereiding voor je eerste muziekoptreden!

Ten slotte loont het de moeite om extra onderdelen mee te nemen voor je eerste optreden. Denk maar aan een extra set snaren voor je gitaar, of bijvoorbeeld een tweede plectrum. Ook batterijen voor elektrische instrumenten, of een paar extra boxen, zijn belangrijk als je goed voorbereid wilt zijn.

Op die manier hoeft onverwachte schade of zelfs verlies je niet tegen te houden, en zet je alsnog een prachtig optreden neer. Iets waar zowel jij als luisteraars van zullen genieten!